fbpx

Navigate / search

Het Yin en Yang in je leven:

Door het ontwikkelen van een dieper begrip van deze twee aspecten heb ik ook een dieper begrip van het leven ontwikkeld. Daardoor ervaar ik een innerlijke rust en vertrouwen. Do-In Yoga heeft hier een grote bijdrage aan geleverd. Door Yin en Yang in de beoefening te onderzoeken en in mijn lichaam te ervaren. Hopelijk kan deze blog bijdragen aan jullie rust en vertrouwen in het leven.

Yin en Yang zijn twee basisprincipes die komen uit het Taoïsme. Ze verwijzen naar de tegenstelde krachten waarvan het universum doordrongen is. Yin staat voor het vrouwelijke, de maan, donker, nacht, zacht, vloeibaar etc. Yang voor het mannelijke, de zon, licht, dag, hard, vast etc.

Je verzint zelf vast nog andere tegenpolen en die je gemakkelijk onder de Yin-noemer of Yang-noemer plaatst. Dit is het bewijs dat we onbewust al goed bekend zijn met deze begrippen waar ons universum en leven van doordrongen is.

Zonder deze krachten ontstaat er geen beweging. En zonder beweging geen leven. Het een kan ook niet zonder het ander bestaan. Samen vormen ze een geheel – Tao.

Yin en Yang zorgen voor een doorlopend creatieproces. In onszelf en om ons heen in de natuur. Dus ook als je, bijvoorbeeld, plannen hebt voor een onderneming, een vakantie of een maaltijd. Er komt altijd een fase waarin je hier meer Yin mee bezig bent en gelukkig ook weer een fase waarin je er meer Yang mee bezig bent.

Voor mij was dit een openbaring want zo is alles goed en nuttig. In onze Westerse samenleving worden de Yang kwaliteiten meer gewaardeerd. Doordat ik leerde beide aspecten te integreren in mijn leven is er meer balans ontstaan. De creatieprocessen verlopen duurzamer en ik leer disbalansen steeds sneller te herkennen. Bijvoorbeeld in de creatieprocessen rondom de tipi raak ik snel uit balans. Teveel Yang. Door meer Yin in te brengen komt het project alsnog goed: meer tijd voor reflectie, meer met de aarde, de basis, bezig zijn, en meer hulp vragen bij het creëren.

In de Do-In Yoga maken we veel gebruik van deze twee begrippen. Het beoefenen van de kata’s (houdingen) kunnen we op een Yin manier doen door ons te ontspannen in de kata en deze lang aan te houden. Voor dezelfde oefening, Yang uitgevoerd, gebruiken we meer kracht en focus. Yin zorgt voor meer ontspanning en flexibiliteit. Yang voor meer krachtopbouw en focus.

Vanaf september 2017 geef ik Do-Yin en Do-Yang Yogalessen. Twee heel verschillende lessen waarin je sowieso een dieper begrip van deze twee aspecten ervaart. Aanmelden kan via de mail, een App (op mijn Nederlands nummer), bericht of telefoontje. Je vindt hier meer informatie over de lessen. Indien je meer balans in je leven wilt ervaren kun je ook een privé yogales of coachsessie bij mij boeken.

Leave a comment

name*

email* (not published)

website