fbpx

Navigate / search

Beppe Grillo: icoon voor sociale innovatie in Italië en waar doen wij het in Nederland mee?

Onlangs werd ik door een goede vriend uit Sicilië gewezen op Beppe Grillo, hét icoon van sociale innovatie in Italië met zijn Movimento 5 Stelle. Hij klonk nog temperamentvoller dan ik hem ken. Twintig jaar geleden vulde Grillo mijn lege avonduren als komiek op tv. Wel een die de Italiaanse politiek satirisch benaderde. Die vriend en ik konden daar toen van genieten, maar dat zo iemand zoveel moois in Italië kan ontketenen, dat leek me ver gezocht. Ik heb het gecheckt en werkelijk, mijn vriend is terecht heel erg enthousiast. Wat gebeuren er mooie dingen in dat land.

Ondanks dat het noorden van Italië nog welvaart, is het in het zuiden al jaren kommer en kwel. Ondanks alle rijkdommen aan grondstoffen en landbouwproducten uit het zuiden. Het lijkt erop dat Italianen met Beppe Grillo een icoon hebben om zoiets moois te ontketenen. Nog steeds met humor en vooral met een hele grote achterban ontketend hij een ware (r)evolutie.

 

Waar de overheid het af laten weten, en dat is op veel gebieden, heeft zijn beweging een heuse keten van burgerinitiatieven en eigen verantwoordelijkheid ontketend. Veel werkloze jongeren zetten zich in om hun eigen stad schoon te houden. Ze worden zelfs betaald uit particuliere fondsen. En weet dat er veel goed geschoolde werkloze jongeren zijn in Italië. Er zijn burgerinitiatieven rondom sociale betrokkenheid, mobiliteit, duurzame energie, voedsel etc. etc.

 

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=jtEzP-cZQig]

 

Wij nuchtere Nederlanders kunnen er echter ook wat van. Onze ondernemende aard zorgt ervoor dat we eerder met mooie innovatieve initiatieven starten. Klein of groot. Er zijn ontstaan er steeds meer. Daar hebben we geen icoon voor nodig. Ik denk dat heel veel voorbeelden en het erkennen van elkaars wens om een bijdrage te leveren meer doet om de beweging van duurzame ontwikkeling te vergroten. Ik ben daarom benieuwd wat we met We are the Change bereiken samen met de deelnemers aan het event. En ook wat Konzap kan betekenen voor al die mensen die graag hun bijdrage leveren aan de samenleving, maar nog niet weten hoe.

 

Een beetje aanmoediging zal wellicht de boel kunnen versnellen in Nederland. Misschien dat een beweging van schouderklopjes voor al deze burgers die het aandurven om het heft in eigen handen te nemen iets kan betekenen? Leuk idee eigenlijk. Weet jij iemand die iets voor zijn omgeving betekend of voor een bepaalde (misschien wel heel kleine) doelgroep omdat deze de wereld een beetje beter maakt? Laat je schouderklopje hier achter. Met url (als die er is) naar meer informatie over de initiatiefnemer. Je helpt deze persoon niet alleen aan een beetje welverdiende erkenning, maar ook andere mensen aan inspiratie zodat ze kunnen zien dat hun, op het oog, hele kleine bijdrage een groot verschil betekent.

Comments

saverio
Reply

hallo,

ik kom uit sicilie en ik steun grillo met elke mogelijk manier en vraag ik mij af als toch niet ik ben de sicilianse vriend van je dat het vertel heeft over grillo??
wie weet??Maar is ook niet zo belangrijk…
Maar ben ik blij dat wordt eindelijk bekijken ook hier in nederland wat voor informatie grillo brengt rond in de hele wereld en niet allen in europa…hij weet sommige waareijden dat mij hebben geschokt, net als de reden van het verboden van de cannabis als plant, wat voor ongelofelijk en afschuwelijk acties van olie magnaten zo dat de olie de nieuwe bron van leven zou worden …en kijk waar heeft ons gebracht …in een wereld zonder toekomst waar wij weten nog niets eens wat met ons willen doen en waar wij niet de bazen van onze zelf kunnen zijn.
gr
saverio

Caroline Ligtenberg
Reply

Nee hoor Saverio, ik ken geen Siciliaan die zo goed het Nederlands beheerst. Overigens heeft onze wereld zeker een toekomst. De toekomst creëer je namelijk zelf. Voor mij heeft bijvoorbeeld zo iemand als Nelson Mandela bewezen dat je altijd de baas van jezelf bent. Ook al zit je decennia lang opgesloten in een cel. Voor ons is het gemakkelijker zelfs. We zijn niet voor niets op deze wereld. En het is aan ons om onze levensmissie te ontdekken en te vervullen. Ik ben benieuwd naar die van jou.

Leave a comment

name*

email* (not published)

website