fbpx

Navigate / search

Liedewij De Graaf van IK circuLEER

Logo_ikcirculeer_dark

Liedewij ken ik nu twee jaar in mijn beroep als coach-trainer voor Changefactors. Ze was manager bij een educatieve uitgeverij. Daar was ze betrokken bij het ontwikkelen van lesmaterialen voor het VMBO. Ze wilde meer zingeving in haar werk terugzien. Iets met duurzaamheid.

 

Nou, het is haar gelukt. Nou, het is haar gelukt. Ze heeft het initiatief genomen voor stichting IK circuLEER als katalysator om het beroepsonderwijs te verduurzamen. Ze werd bij het winkelen geïnspireerd om de verandering te zijn die ze in de wereld wil zien. Dat ging als volgt:

‘Wilt u een tasje?’, vroeg het meisje achter de kassa.

‘Nee, dank je wel.

‘Dan krijgt u een stempel op de klantenkaart. Als die kaart vol is, kunt u gratis een product uitzoeken’.

Het idee voor Ik circuLeer was geboren. Want stel je voor wat een impact het heeft als het hele VMBO Commercieel bij kassavaardigheden leert over plastic soup en klanten leert belonen voor duurzaam gedrag! Met haar stichting wil ze VMBO-ers handvaten geven om positief te participeren in mondiale uitdagingen van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

 

IIK circuLEER heeft als doel om een kennisbasis van duurzaamheid structureel te verankeren in het beroepsonderwijs. Kennis over duurzaamheid bevindt zich momenteel vooral in het hoger en universitair onderwijs. In het bedrijfsleven zijn talloze voorbeelden van duurzaam denken en doen te vinden die aansluiten bij het (V)MBO. Ik circuLeer gaat deze cases uitwerken. Samen met duurzame koplopers uit het bedrijfsleven, jongeren, docenten en educatieve auteurs.

 

De verschillende bedrijfscases vormen samen meteen lesmateriaal voor een duurzame loopbaanoriëntatie. We kunnen straks echt allemaal een changefactor worden dus. Ik zelf ervaar nu een grote discrepantie tussen de mogelijkheden voor jongeren die een HBO of Universitaire studie hebben afgerond en jongeren die meer praktisch gericht zijn. Dit terwijl ik ook in deze laatste groep veel jongeren ken die het wel degelijk uitmaakt waar ze hun tijd en talent aan besteden.

 

Op 1 juli 2014 vond de kick-off plaats met de Raad van Advies van Stichting IK circuLEER, daarin is het beroepsonderwijs vertegenwoordigd op 3 niveaus (VMBO, MBO en HBO/universitair). Inspirerend.

In samenwerking met MVO Nederland schreef Liedewij lesmateriaal over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit materiaal wordt binnenkort door docenten uit het VMBO ‘tegengelezen’ en daarna vormgegeven waarna het ter beschikking komt van het onderwijs.

Willem Lageweg, directeur van MVO Nederland onderschrijft het belang van duurzaam beroepsonderwijs, zoals in zijn endorsement op de site van IK circuLEER te lezen is.

Liedewij de Graaf

Met Liedewij’s ervaring, gedrevenheid en haar netwerktalent kan het niet anders dan dat het VMBO binnen een niet afzienbare tijd over lesmateriaal beschikt waarin duurzaamheid een basis heeft. Wat een heerlijke wetenschap is dat.

 

Wie: Liedewij de Graaf

Wat: Bevorderen van duurzaam onderwijs door ervaringen vanuit het bedrijfsleven te vertalen tot leersituaties voor het (beroeps)onderwijs. Aansluitend bij de belevingswereld van jongeren en bij de exameneisen voor het VMBO.

Waar: Ikcirculeer.nl

Voor wie: Leerlingen in het VMBO.

Kan nog gebruiken: Ik circuLeer is genomineerd voor de ASN Bank Wereldprijs en maakt kans op €10.000,-. Je kunt hier fan worden en later stemmen op het project.

 

Leave a comment

name*

email* (not published)

website