fbpx

Navigate / search

Changefactor: Martine van Harten met Hubbels

In deze rubriek vind je verhalen over mensen die de verandering inzetten voor hun eigen leven, maar ook voor hun omgeving. Gewone mensen net zoals jij en ik die de stap genomen hebben om de verandering te zijn die ze willen zien in deze wereld. In deze rubriek lees je hun verhalen. Wat zijn hun drijfveren? Aan welke verandering dragen ze bij? Hoe heeft dit hun eigen leven beïnvloed?

 

Deze keer Martine van Harten van Hubbels, cowerkplek en innovatienetwerk in Nijmegen, voor ZP-ers die iets met sociale innovatie van doen hebben. Hubbels is officieel van start gegaan op 1 augustus 2012. Naast cowerkplek voor ZP-ers en nieuwe werkers die iets met sociale innovatie willen, is Hubbels ook een community voor deze professionals. Martine wil hen een warm nest bieden, waaruit door samen te werken, meer impact naar de samenleving gecreëerd kan worden.

 

Martine was communicatiemedewerker van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Zij voelde al langer dat ze niet op haar plek zat. Ze wilde graag iets van betekenis bijdragen. Op een zeker moment las ze in het weekblad Flair, over The Hub in Amsterdam. Een internationaal netwerk voor mensen die op innovatieve manier willen bijdragen aan verbeteringen. Ze was meteen laaiend enthousiast en wilde niets liever dan zoiets ook in Nijmegen starten. Er volgden vele gesprekken met mensen in Nijmegen en natuurlijk de oprichters van The Hub in Amsterdam. Zo ontstond er uiteindelijk een kleine groep van mensen, die Martine’s idee wel zagen zitten. Deze mensen hebben ook geholpen met het opknappen en inrichten van de ruimte waar Hubbels nu gevestigd is.

 

Martine’s doel is om Hubbels tot een maatschappelijk en bedrijfsmatig succes te maken. Het eerste deel is geslaagd, als de communityleden samen initiatieven ontwikkelen op het gebied van sociale innovatie. Hoe dat vorm gaat krijgen staat nog open. Hubbels is in tegenstelling tot The Hub, een cowerkplek gebaseerd op lokaal samenwerken, in de regio. De locatie blijft kleinschalig en ondanks dat Martine al benaderd is voor een Hubbels elders in het land wil ze zich het liefste op deze vestiging in Nijmegen richten. Toch zou ze het leuk vinden als het concept opgepakt gaat worden in andere regio’s.

 

Martine heeft haar zekerheden bij de bibliotheek opgegeven en gekozen voor de onzekerheid van het ondernemerschap. Hiervoor heeft ze veel teruggekregen, zoals voldoening en een intenser leven. Ondanks dat ze meer uren maakt, ervaart ze dat haar werk nu beter te combineren is met andere, voor haar belangrijke rollen in dit leven, zoals moeder van een zoon van twee en als partner.

 

Naam: Martine van Harten

Initiatief: Hubbels Cowerkplek

De verandering: Was communicatiemedewerker bij de Bibliotheek Gelderland Zuid. Nu zelfstandig ondernemer met Hubbels Cowerkplek
T

Talenten: samenwerken, verbinden, creëren, communiceren, focus, doorzettingsvermogen

Drijfveren: maatschappelijke bijdrage, samenwerken, zingeving, openheid, eerlijkheid

Ambitie: Faciliteren dat de community-leden van Hubbels samen projecten initiëren op het gebied van sociale innovatie.

 

Sociale innovatie is voor Martine een verzamelbegrip met een brede definitie. Het betekent ongeveer ‘goed willen doen’. Alle thema’s als ‘duurzaam’, ‘groen’, ‘biologische’, ‘fairtrade’, ‘ontwikkelingswerk’ en ‘mvo’ vallen hieronder. Sociale innovatie omvat nog meer dan die verzameling; het duidt op meer bewustzijn dat je eigen handelen effect heeft op je omgeving. Op de mensen om je heen, op relaties onderling, op het levende. Sociale innovatie staat tegenover de graaicultuur.

 

Door: Caroline Ligtenberg

 

Leave a comment

name*

email* (not published)

website