fbpx

Navigate / search

De vele voordelen van wandelen in de natuur:

Wandelen is goed voor lichaam en geest. We trainen ons hele lichaam en alle zintuigen worden geprikkeld. Door te wandelen komen we uit ons hoofd en meer in ons lichaam. Uitzichtloze situaties krijgen opeens een nieuw uitzicht. Een natuurlijke omgeving werkt ontspannend hebben vele onderzoeken aangetoond*.

2014-06-27 15.34.28

Probeer het zelf maar eens als je de volgende keer vast zit achter je computer. Zet jezelf even over de drempel van je voordeur en zet er eens twintig minuten flink de pas in. Geheid dat je dan, eenmaal terug, sneller de klus klaart waar je zo mee zat te worstelen. Zelfs als je deze twintig minuten in een bebouwde omgeving wandelde heeft dit je lichaam en geest in synchroniciteit gebracht.

Maar er is meer dan deze twee voor de hand liggende voordelen van wandelen. Wandelen in de natuur is zelfs helend. De natuur is eerlijk en waarachtig. Heb je ooit een beuk gezien die een eik probeert te zijn? We voelen ons snel thuis en tot rust komen in een natuurlijke omgeving omdat de historie van de mens meer tijd in het bos dan in de stad door gebracht heeft. We zijn zelf natuur en voelen ons daarom zo op het gemak in de natuur. Het zit gewoon in ons DNA besloten.

Daarom organiseer ik graag ondernemerswandelingen, coach ik graag tijdens het wandelen en combineer ik graag yoga met wandelen. Voor mezelf heb ik altijd gemerkt dat ik tijd over hou als ik een lange wandeling gemaakt heb. Ik begin de dag heel slow: mediteren en yoga en na het ontbijt het bos in met de honden en de vragen die ik heb op dat moment. Een soort management vergadering in mijn eentje maar dan lopend.

Geconcentreerd nadenken over mijn dilemma’s is er dan niet bij. En net dat is de truc. Met je mind kun je niet verder denken dan ervaringen uit het verleden en verwachtingen naar de toekomst. Dit is zo beperkt dat we nooit tot echt nieuwe oplossingen komen. Door te wandelen echter ‘zakt’ je aandacht in je lichaam. Je raakt dieper verbonden met diegene die je werkelijk bent. Je eigen natuur. Je komt gemakkelijker bij je gevoel en zo ook bij je intuïtie. En dan gebeuren er wonderen.

Je hoeft ze alleen maar te oogsten en uit je ‘ja maar’ patroon te blijven. Dat is op zich al een hele klus. Probeer het gewoon eens met iets kleins. Hoe vaker jij je gevoel volgt en er een goed gevoel aan overhoudt, ook na vijf dagen, hoe beter je leert om op je eigen intuïtie te vertrouwen. Of wandel de volgende keer mee met de ondernemerswandeling. Dan krijg je genoeg handvaten aangereikt om een tijdje mee vooruit te kunnen. En deel gerust je eigen wandelervaring. Heb je echt even geen tijd om te wandelen? Dan is deze geleide meditatie misschien iets voor je. Je ontvangt haar als je je abonneert op mijn nieuwsbrief.

*Agnes van den Berg heeft heel veel onderzoek verricht naar de effecten van natuur op mensen. Dat doet ze als omgevingspsycholoog. Dus niet zomaar. Om je mind te overtuigen om echt meer te gaan wandelen bezoek je haar website. Daar vind je heel veel onderzoeksmateriaal en doorverwijzingen naar andere onderzoeken ook.

Leave a comment

name*

email* (not published)

website