fbpx

Navigate / search

De zachte kracht van het Yin

Ik kan jullie wel vertellen dat ik helemaal geïnspireerd ben terug gekomen van mijn bijscholing Yin Yoga. Wat een geweldige ervaring! In de vijf opleidingsdagen heb ik daadwerkelijk aan mijn eigen lijf mogen ervaren wat Yin (ten opzichte van Yang) doet in mijn leven en mijn lichaam. Dit ondanks alle ervaring die ik al had met Do-Yin Yoga. Al na twee yin yoga dagen kwam bij mij van alles los. Zowel lichamelijk en emotioneel. Ik kwam hier echter snel doorheen en ben met frisse nieuwe energie en een soepel lichaam weer naar huis gegaan. Met het inzicht dat ik echt wat meer yin tijd in de dag mag brengen. Voor meditatie, reflectie en… Do-Yin yoga.

Wil je meer weten over Yin en Yang, lees dan ook deze blog: ‘Het Yin en Yang in je leven’.

Yin is het vrouwelijke aspect in het leven: Het stille, naar binnen kerende, donkere, koude, passieve etc. deel in ons en al wat is om ons heen. Zoals je aan bovenstaande eigenschappen kunt zien is de winter zeer yin toe geordend. Zo vind je yin en yang dus terug in de natuur.

Ook ons lichaam en onze ziel hebben yin en yang aspecten. Zo behoren botten tot het yin aspect en spieren tot het yang aspect. Het yin kan niet zonder yang bestaan. Beiden zijn als bewegingen die elkaar in balans houden. In onze samenleving echter worden yang aspecten meer gewaardeerd waardoor onze levens en onze samenleving uit balans raken waaronder ook onze gezondheid en het milieu. We leren dat presteren en doen – in actie blijven – belangrijk zijn. En dat als we hier niet aan voldoen we lui zijn en lantefanteren. En dat is hoogstens twee weken per jaar geoorloofd! Het yin aspect, gewoon zijn, staat niet goed op een CV en bij een borrelpraatje.

Bij het beoefenen van yoga hebben we yin- en yang aspecten. Zo zijn kracht opbouwende oefeningen meer yang en strekkingen meer yin. Maar ook in die laatsten kunnen we nog meer in het yin gaan. Dan hebben we yin yoga. Bij yin yoga beoefenen we dus voornamelijk strekkingen die we lang aanhouden. Hiervoor gaan we niet over onze grenzen en we ondersteunen ons lichaam met hulpmiddelen, zoals kussentjes, zodat de houding aangenaam blijft. Zo kunnen de spieren ontspannen en dan komt het: We rekken ons bindweefsel op dat door heel ons lichaam loopt. En door dit op te rekken komt er meer beweging in je lichaam en geest. Bij andere yoga soorten rekken we vooral spieren en pezen. Ok, deze bestaan voor een groot deel ook uit bindweefsel. Maar de dieper liggende fascie die rekken we pas echt als de spieren kunnen ontspannen en we de strekking lang aanhouden. Dit heeft als gevolg dat klachten aan het bewegingsapparaat kunnen verminderen, vastzittende blokkaden lossen zich op en we worden soepeler zonder blessures. We leren daarnaast ook te ontspannen en naar ons lichaam te luisteren. Allemaal ingrediënten voor een gezond en vervuld leven!

Wil je Do-Yin Yoga ervaren? Dat kan vanaf 9 Januari 2018 iedere dinsdag ochtend om 10:00 in het Wandelhaus in Kleve. Of boek een privé les voor een speciaal op jouw situatie toegepaste les. Er komt in de loop van het jaar vast nog meer gelegenheid om yin yoga te proberen. Hou de agenda goed in de gaten en abonneer je hier op de nieuwsbrief.

P.S. Do-Yin Yoga is zeker niet alleen voor vrouwen. Ook voor mannen is het goed om hun yin aspecten te cultiveren. In mijn opleidingsbatch van 24 mensen zijn er 6 mannen afgestudeerd als yin yoga docent!

 

 

Leave a comment

name*

email* (not published)

website