fbpx

Navigate / search

Do-In Yoga voor tuinierders; 10 tips voor meer plezier en minder pijn

Veel van mijn klanten hebben een tuin. In mijn lessen merk ik vaak dat ze specifieke klachten ontwikkelen. Of de tuin nu een hectare groot is of tien vierkante meter. Ik pas mijn lessen vaak aan op de behoeften die ik om me heen bespeur. Uit eigen ervaring weet ik dat klachten voorkomen kunnen worden. Do-In Yoga, met haar achtergrond in het Taoïsme, kan veel inzicht geven in hoe effectief te bewegen zodat de energie in ons lichaam kan blijven stromen. Ook tijdens het tuinieren. In deze blog geef ik je een paar tips om met aandacht voor je lichaam en ziel te tuinieren. 

  1. Plezier staat voorop. Geen zin in de heg? Er is vast nog genoeg te doen. Of misschien is dit voor jou niet het moment om te tuinieren. Onderzoek bij het uitblijven van plezier waar je blokkade zit en of je hier iets aan kunt veranderen. Soms zie ik erg op tegen een grote klus. Meer plezier ervaar ik dan door met een kleine klus te beginnen. Het effect van het snel resultaat laat me moeiteloos doorgaan naar de volgende, grotere, klus. Jij bent net zo natuur als de tuin. Als je tegen je natuur ingaat kan dit nooit ten goede komen van de tuin. Kijk maar naar de verzuimcijfers in het bedrijfsleven waar zoveel mensen met tegenzin hun werk doen.

  2. Vergeet de warming up niet: Rol je gewrichten en schud jezelf uit. Rek en strek en dans door je tuin. Het is beter voor je knieën om ze voor te knielen op te warmen. Doe de Qi Flow Salutation of een aantal zonnegroeten om de dag te beginnen of volg mijn lessen voor meer inspiratie.
  3. Beweeg vanuit je Hara (je midden). Vaak wordt onze aandacht naar buiten getrokken door de mooie bloem die we aan de andere rand van de border zien of het onkruid dat opeens wel erg hard gegroeid is. Let erop dat je vanuit je Hara blijft bewegen. Dan maak je verbinding met je lichaam en daardoor beweeg je soepeler en regelmatiger. Beter voor je lichaam. We genieten ook meer omdat we niet zo snel uit het veld geslagen worden door de sla die er niet meer is na een slakken vreetpartij of het zevenblad dat onze border overwoekert. Het is zo en we genieten er gewoon van dat we er wat aan kunnen doen.
  4. Adem altijd diep door. Vaak laten we bij een zware klus de adem stokken. Net dan wanneer we extra zuurstof nodig hebben. Adem synchroon met je bewegingen en gebruik je adem als hefboom. Als je bijvoorbeeld hout hakt en je bijl neer laat komen terwijl je je adem uitstoot kun je meer kracht zetten. Maak er gebruik van.
  5. Ga eens lekker zitten. Ik ken het hoor. Zelf wil ik altijd een klus af hebben voordat ik stop. En dan ga ik wel eens over mijn grenzen. Een keer kan niet kwaad. Vooral niet op mijn leeftijd en met mijn conditie. Maar wat is het genieten als ik mezelf toe sta om ook gewoon te gaan zitten. Zoek een lekker plekje in je tuin op en land in je lichaam. Mediteer op een bloem of blijf gewoon lekker zitten.
  6. Let op je houding: In plaats van bukken kun je beter knielen, in de schuttershouding. Al of niet met een kussen voor je knie. De aapzit oftewel de hurkzit kan bevrijdend werken voor je onderrug. Ik kan zo heel lang onkruid wieden en mezelf verplaatsen in de aapzit. Dat verstevigd de spieren aan de binnenkant van de benen, de billen, heupen en de onderrug. De zwakke plekken van velen.
  7. Ook bij het gebruik van hulpmiddelen kun je op je houding letten. Zoek altijd de uitlijning. Een zware kruiwagen duw je voort met rechte rug, actieve bekkenbodem en buikspieren. De schouders naar achteren en beneden gerold. Bij het knippen van de heg hou je je schouders zo ontspannen mogelijk; Let op de lichaamsdelen en die het meest vermoeien bij een klus en ontspan deze bewust tijdens het klussen. Geniet van het effect. Tillen en zware hakbewegingen doen we ook vanuit onze Hara met aangespannen bekkenbodem. Heel het lichaam doet dan mee. Je zult versteld staan van je kracht.
  8. Werken in de tuin verbindt je altijd met de elementen en vooral met de aarde. Wanneer we mindful tuinieren, verbonden met onszelf en onze omgeving, kan tuinieren een spirituele ervaring geven. Verdiep deze verbinding door ze bewust te ervaren. Consulteer je planten zelf eens als ze ziek zijn. Of maak eens contact met ze. Zend je gedachten de tuin in via beelden en sta versteld van wat je terug krijgt.
  9. Cooling down: Na een zware tuin sessie is het goed om je spieren te strekken zodat we de andere dag minder en liever geen spierpijn hebben. De Do-In basisstrekkingen zijn hiervoor erg geschikt of kom eens lekker meedoen met een Do-In Yogales voor meer inspiratie.  
  10. Voel je dankbaar en gelukkig. Gezegend zijn zij met een tuin. Ga eens heerlijk zitten onder een boom en adem rustig in en uit. Realiseer je dat jij CO2 uitademt en dat de boom deze omzet in 02 die jij weer inademt. Blijf zo zitten en voel de verbondenheid. Kun je deze uitbreiden naar de rest van je tuin? Voel je je al dankbaar? En gelukkig?

Wil je meer weten over Do-In Yoga? Lees dan hier verder. Kijk op de homepage in de rechterbalk naar de lessen die ik geef. Als deze te ver voor je zijn kun je hier Do-In Yoga lessen vinden van collega’s in Nederland en België.

Ook kun je bij mij terecht voor privélessen en zelfs een mini retreat in Hierland. Neem gerust contact met mij op.

Veel tuinplezier en deel je ervaring gerust.

 

Leave a comment

name*

email* (not published)

website