fbpx

Navigate / search

Duurzaam Nieuws rubriek Groenmakers: Slaatje Blaa

Iedere maand schrijf ik voor www.duurzaamnieuws.nl een artikel over iemand met een duurzaam initiatief voor de rubriek Groenmakers.

 

Bewuster omgaan met energie, afval scheiden en iets vaker de auto laten staan, zijn voor ons allemaal inmiddels ingeburgerde handelingen geworden. Als eenling kun je natuurlijk ook een bijzondere bijdrage leveren aan een duurzame samenleving. Zo zijn er veel persoonlijke initiatieven van mensen.

In de nieuwe maandelijkse rubriek Groenmakers interviewt Caroline Ligtenberg van Duurzame Intermediair één van die initiatiefnemers. Hierbij zijn haar kernvragen: “Wat drijft iemand om een dergelijk initiatief op te starten?” en “Welke talenten worden hiervoor ingezet?” Dit resulteert in persoonlijke en inspirerende verhalen.  De aftrap:

Patty Gerrits heeft onlangs de site www.slaatjeblaa.nl gelanceerd. Een site die je kunt raadplegen als je op zoek bent naar een duurzaam lunchadresje in jouw omgeving. Patty is freelance communicatieadviseur. Haar specialiteiten zijn het bouwen websites, webdesign, web redactie, content management. Dit doet ze met haar bedrijf Smoelcommunicatie.

Patty is dol op lunchen en vindt biologisch eten, ambachtelijkheid en duurzaamheid belangrijk. Ze miste hiervoor een zoekmogelijkheid op internet, voor als ze buiten Nijmegen wilde lunchen. Daarnaast vindt ze dat al die kleine, ambachtelijke initiatieven, waaruit de liefde van de ondernemer nog spreekt, meer aandacht verdienen. Op Slaatjeblaa.nl vindt je daarom vooral veel eenmanszaken. Bedrijven waaruit het hart van de ondernemer(s) spreekt. “Het is de bedoeling dat 70% van de adressen uit kleine eenmanszaken met minder dan vijf medewerkers bestaat. Maximaal 30% van de adressen mogen wat groter zijn. Want ik vind het leuk om juist deze kleine initiatieven zichtbaar te maken. Meer ‘Smoel’ te geven”, aldus Patty.

Patty vindt biologisch vooral belangrijk als het om vlees gaat. Vlees is belastend voor het milieu en een dier heeft het leven gegeven. Ook houdt ze graag rekening met het feit dat grondstoffen beperkt zijn. Patty: “Ik lever mijn bijdrage niet krampachtig hoor. Ik zoek hier altijd een balans in, het midden tussen ideaal en praktisch, tussen de persoonlijke en zakelijke afweging. Daarnaast ben ik blij dat er steeds meer aandacht is voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ik merk dat dit voor veel jonge ondernemers een vanzelfsprekendheid is geworden. Tenslotte is een onderneming het verlengstuk van wie jezelf bent. Ik vind het leuk als dit terug komt in de adressen. Dat wil ik laten zien. Verder vind ik het gewoon leuk om te verzamelen.”

In de toekomst komen er blogs met portretten van de mensen achter de organisaties. Daarnaast hoopt Patty te bereiken dat aangesloten adressen, ooit een Slaatjeblaa.nl label kunnen voeren. Geen keurmerk, want ook de afweging van wat nu echt duurzaam is, is weer persoonlijk. Patty spreekt met Slaatjeblaa.nl vooral mensen aan die het initiatief persoonlijke belangrijk vinden. Transparantie is daarbij essentieel. Patty selecteert de adressen zelf die aangedragen worden uit het hele land. Slechts één keer heeft ze een voorstel geweigerd. Dit omdat duurzaamheid niet terug te vinden was op de menukaart.

De site van de organisatie Slaatjeblaa.nl blijft ook constant in ontwikkeling. “Meebewegen met de vraag is ook duurzaam”, vindt Patty. Ze heeft zeker de ambitie om Slaatjeblaa.nl uit te bouwen, maar is eigenlijk al tevreden met de wetenschap dat mensen Slaatjeblaa.nl raadplegen voor de lunchadresjes. Patty: “Het is de bedoeling dat ik één dag in de week aan Slaatjeblaa.nl besteed. Zo blijft het leuk en de andere vier dagen verdien ik mijn brood met Smoelcommunicatie”.

Heeft u nou zelf een duurzame lunchlocatie ontdekt en wilt u dat deze vermeld wordt? Of wilt u uw eigen favoriete duurzame lunchlocatie doorgeven? Dat kan op http://slaatjeblaa.nl/ook-op-deze-site/.

Naam: Patty Gerrits
Initiatief: Slaatjeblaa.nl
Carrière: ZP-er onder Smoelcommunicatie
Talenten: creatie, nieuwe dingen in de wereld zetten, vormgeven, verzamelen. communicatie, schrijven, helpen zaken zichtbaar te maken
Drijfveren: biologisch eten, lunchen, verzamelen, authenticiteit, zichtbaar maken

 

Caroline Ligtenberg 

Leave a comment

name*

email* (not published)

website