fbpx

Navigate / search

Fons Bollen van The Dutch Pepper Company

peper

Fons heeft mij kennis laten maken met peper en de wereld die daarachter schuil gaat. Zijn peper komt uit de provincies Kampot en Kep in Cambodjastreek. De beste streek voor peper. Voor deze kennismaking had ik niets maar dan ook helemaal niets met peper.

Niet alleen de smaak van zijn biologische en fair-trade peper heeft dat veranderd. Daar was ook mijn nieuwsgierigheid naar de drijfveren van Fons om zich met deze kleine korreltjes bezig te houden.

 

“Een peperkorrel maakt een wereld van verschil: het op de markt zetten van deze peper betekent een positieve verandering voor de peperboeren in Kampot. Ze kunnen na de jarenlange oorlogen hun oude traditie weer oppakken en zichzelf en hun families een bestaan geven”, aldus Fons.

 

Voor de oorlogen in Cambodja was Kampot peper wereldberoemd en zeer gewild.

 

Verder betekent die ene peperkorrel een culinaire wereld van verschil voor een gerecht. Het aroma voegt een extra dimensie toe die niet te vergelijken is met de gangbare peperkorrels.

De peper is bovendien biologisch en fair-trade geteeld. De World Trade Association heeft in 2010 het bijzondere van de Kampot peper erkend. De peperkorrels hebben van de WTA een PGI (Protected Geographical Indication) status gekregen. Dezelfde status als Champagne.

 

Fons vervult met zijn nieuwste initiatief zijn ondernemerslust. Hij houdt ervan om over onbetreden paden te gaan en geniet van de vrijheid die hij als ondernemer heeft. Dutch Pepper Company is het persoonlijke antwoord op een vastgelopen carrière als kwaliteitsmanager in de zorg en voor zijn vennoot en partner Mirian een mogelijkheid om t.z.t. een andere wending aan haar carrière te geven.

 

Tegenover de afstandelijkheid en de overmatige regels en structuren staan nu echte relaties met de boeren enerzijds en de afnemers van de peper anderzijds. Zoals Fons zegt, draait zijn bedrijf rondom het liefdevol uitbouwen van dit netwerk. De boeren zijn veelal jonge, positieve mensen. Open en eerlijk. De afnemers zijn winkeliers die op een eerlijke manier met voeding omgaan. Op hun beurt bedienen zij klanten die van eten genieten dat liefdevol geteeld en bereid is. Dat Kampot peper liefdevol geteeld wordt mag uit dit verhaal blijken.

 

Fons en Mirian, zijn nu drie maanden bezig met de Dutch Pepper Company. De peper ligt nu in enkele delicatessenwinkels in het zuiden van het land en in Amsterdam Ze werken verder aan een hechte relatie met de Kampot peper coöperatie in Cambodja. Dit waarborgt niet alleen een zekere toevoer, maar ook een mogelijkheid om op een duurzame manier in de peperboeren te investeren.

 

Fons en Miriam 8-4-2014 5-42-11 398x264

Zo maakt Fons de cirkel weer rond: Eerlijk geteelde peper voor mensen die van eerlijk eten houden en met hun aankoop mee investeren in deze biologische boerenbedrijven in een land in wederopbouw.

 

 

 

Wie: Fons Bollen

Wat: The Dutch Pepper Company

Voor wie: Voor fijnproevers en de peperboeren in Kampot (Cambodja)

Waar: www.dutchpeppercompany.nl

Kan altijd gebruiken: uitbreiding van zijn netwerk in de food industry, free publicity

Leave a comment

name*

email* (not published)

website