fbpx

Navigate / search

Geluk = Heel Gewoon

Geïnspireerd door ‘Het Grote Geluksnummer’ van QPQ, het nieuwe tijdschrift voor het nieuwe ondernemen zie ik dat de titel voor veel mensen de lading dekt. Termen die ik lees in verband met ‘Geluk’: flow, mijn gezin, Le Petit Bonheur, levensvoldoening, je lekker voelen, bijverschijnsel van het gebruik van onze vermogens, sterk verband tussen levensgeluk en werken, in de kleine dingen (zeg ik zelf op blz. 79) Kortom geluk zit in jezelf. In zelfkennis, het vermogen om geluk te ervaren, het vermogen om je vermogens te gebruiken om een bijdrage te leveren, iets te betekenen, voor je gezin, de samenleving, je vrienden. Wat een geluk zeg dat je Geluk altijd bij je draagt. Maar wat een tegenstrijdigheid ook als je weet van een vrouw die dood gestenigd wordt omdat ze (als weduwe) ‘vreemd’ is gegaan. Of van je zus die niet alleen haar man door een geweldsdelict heeft verloren, maar nog veel meer. Of van een volk dat om haar mensen treurt die ze zijn verloren in een oorlog. Oorlogen zijn altijd onfair en helemaal onbegrijpelijk voor mij. Goed ik kan ook heel verdrietig worden over de wetenschap dat kalfjes bij hun moeder weg gehaald worden voor onze melk en honden die verlaten aan een ketting vast liggen en bijna nooit iets of iemand zien. En natuurlijk die miljoenen dieren (en mensen vast ook op den duur) die door de olieramp van BP zijn omgekomen. Hoe ongrijpbaar is het leven hè. Want ondanks al deze verdrietige dingen die me zomaar depressief zouden kunnen maken sta ik nog steeds bekend als een positief mens. En dat ben ik ook! Door ervaring wijs geworden en door alle inspiratie die ik dagelijks ontvang weet ik dat je bergen kunt verzetten door Heel te zijn, door Gewoon te zijn. Net als moeder Theresa van Calcutta, die zo vaak benadrukte dat een kleine daad grote gevolgen heeft. Of Nelson Mandela, die, door geluk in zichzelf te vinden zoveel ellende heeft kunnen doorstaan. Ok, beroemdheden zijn het maar, als ik ze nog nooit in de media zou hebben gezien, zou ik, als ik morgen tegenover één van hen in de trein zou zitten, denken, wat een lieve gewone vrouw of man…. en verder niets. Ondanks alles wat zij hebben doorstaan en bereikt. Ze zijn Heel! Kortom Geluk = Heel Gewoon.

Leave a comment

name*

email* (not published)

website