fbpx

Navigate / search

Kleine stapjes voor grote veranderingen

In mijn vorige blog heb ik het over dromen gehad en hoe belangrijk deze zijn. Alleen vanuit een droom werken heeft zo ook zijn valkuilen. Voor iedere verandering geldt dat je een stip op de horizon bepaalt en ondertussen de kleine stapjes viert. Dit geldt zowel bij het starten van een bedrijf als ook bij alle veranderingen die je in je leven wilt doorvoeren.

Stel dat jij je voorneemt een mooie wandeling te maken. Je start en eindpunt is een fijn terras en als je terugkeert weet je dat je vijf kilometer gelopen hebt en dat je beloning een heerlijk kopje koffie is. Wat als je alleen voor dat einddoel gaat? Is je wandeling dan nog prettig? Nee, en waarom zou je dan überhaupt gaan wandelen. Je zou gewoon lekker op het terras gaan zitten en die kop koffie nemen.

Nu met alle veranderingen in je leven is het net zo. En… Leven is veranderen! Stel dat je alleen vanuit je droom leeft en je voorneemt om, wanneer die vervuld is, gelukkig te zijn. Hoeveel dagen van je leven zouden het dan echt waard zijn om te leven? EEEKS.

meadow-1082270_640

Beschouw je leven daarom als een lange wandeling door prachtige natuur. Soms wordt je weg versperd en zul je naar een nieuw pad zoeken. Soms verander je van gedachten en kies je een ander doel. Als je alleen maar van je wandeling geniet maakt het niet uit. Het zijn ervaringen. Zie de kleine stapjes die je gezet hebt op je wandeling en geniet ervan, vier ze.

Dit heeft nog andere voordelen. Veranderen kost wilskracht. Of je nu een bedrijf start, een andere voedingsgewoonte wil aannemen of iets anders in je lifestyle wilt veranderen. Wilskracht kun je opgebruiken. Wilskracht triggert daarnaast je adrenaline. En dat hormoon zorgt ervoor dat je vecht- of vlucht-systeem in je hersenen in werking wordt gezet. Met andere woorden, er komen altijd een beetje of zelfs meer angstgevoelens om de hoek kijken bij het veranderen. Nu, als je de te nemen stapjes voor je verandering zo klein mogelijk houdt, hou je je hersenen voor de gek. Ze merken de verandering nauwelijks op en maken minder adrenaline aan. Dit put je minder uit en je komt gemakkelijker vooruit. Je bent namelijk niet helemaal uit je comfortzone getreden. Je hebt alleen de grens van je comfortzone opgezocht en die ietsje verlegd.

Hoe zou dit er uit kunnen zien voor iemand die ernaar verlangt diens baan op te zeggen en helemaal iets anders te gaan doen? Zo iemand bedenkt allemaal redenen waarom je dat beter niet doet. Tenslotte is de baan opzeggen al een hele grote stap in het onbekende en ver uit de comfortzone. Zo iemand zou als eerste stap de wens kunnen delen met iemand die haar of hem heel na staat. Hoe moeilijk is dat? En het is ook nog eens de eerste natuurlijke stap in een creatieproces. Oh, is het nog steeds een te grote stap? Begin dan eerst met dromen over wat je zou willen doen als je je baan hebt opgezegd. (Als je die eerst moet opzeggen, er zijn meerdere wegen om dromen te verwezenlijken). Pak een groot vel papier en maak een collage van je meest ideale situatie. Je droomleven.

En kom je er nog niet uit. Weet dat ik je ook op afstand kan begeleiden met je creatieproces. Of wandel mee iedere derde vrijdag van de maand. Meer info hierover vind je hier.

Deel hier gerust je dromen als je daar al aan toe bent. Ik weet hoe groot die stap kan zijn en wat je kan tegenhouden en vind het bij voorbaat dapper.

Leave a comment

name*

email* (not published)

website