fbpx

Navigate / search

Lente , het seizoen van het hout element

Het houtelement staat voor een nieuw begin. Nieuwe plannen – initiatieven. Het houtelement is ook verbonden met het ondernemerschap.

De zaadjes die we in de winter, tijdens het seizoen van het water element, geplant hebben krijgen nu vorm. In de natuur kun je dat goed merken. Het groen schiet de grond uit. De meeste groenten, kruiden en andere planten zaaien we in dit seizoen.

Aan het einde van het hout seizoen hebben we al een mooie groen tapijt in onze tuin. En laat groen nou net de kleur zijn van het hout element.

De organen die bij dit element horen zijn de lever en de galblaas. De galblaasmeridiaan loopt aan de zijkant van ons lichaam. De levermeridiaan voel je vooral aan de binnenkant van de benen. Vandaar dat we de laatste tijd deze plekken veel voelen tijdens de les. Maar ook torsies komen meer voor. Want deze spreken niet alleen de meridianen aan, ze zuiveren ook je lichaam. Herinner je de grote lenteschoonmaak les nog?

De smaak die bij het hout element hoort is zuur. Daarom is het, vooral in deze periode, goed om de dag te beginnen met een glas water met een uitgeperste citroen. Dit reinigt het lichaam. Laat echter de gember liever achterwege want dat brengt dit element weer uit balans. In onze cultuur gebruikten we vroeger veel voorjaarskruiden om ons lichaam te reinigen: zuring!, brandnetel, zevenblad en paardebloemblad bijvoorbeeld. Ook spinazie is een echte voorjaarsgroente waar je lever en galblaas je dankbaar voor zal zijn.

Zelf voel ik alweer kriebels om erop uit te trekken. Lange wandelingen te maken of nieuwe plekken te ontdekken. Ken jij dat ook in dit seizoen? Ook dit is een aspect van de hout energie: Het is vernieuwend en wil op avontuur.

Waar je het vernieuwende ook in terug vindt is de behoefte aan de grote schoonmaak. Het is echt niet zomaar dat deze vroeger in het voorjaar plaats vond. Daarom.. doe gerust weer ouderwets en maak optimaal gebruik van de houtenergie.

 

Leave a comment

name*

email* (not published)

website