fbpx

Navigate / search

Leven vanuit je midden

Tijdens de Do-In Yoga lessen heb ik het vaak over de Hara. Wat is zo belangrijk aan de Hara? En hoe kunnen we ons zelf helen en vanuit onze Hara leven?

Hara is Japans voor buik, midden en krachtcentrum. Het omvat de gehele buik van ons bekken tot aan het middenrif tot aan de rug toe. De Hara is de zetel van onze ziel. Daarom is het een heel belangrijk lichaamsdeel. Iedere Do-In Yogales begint met onze aandacht naar de Hara te brengen. Hierdoor aarden we en komen we weer in contact met onszelf. Ook bewegen we vanuit onze Hara. Dat leren we tijdens de lessen. Hierdoor bewegen we ons soepeler en met minder moeite. 

Als we onze Hara versterken, vergroten we onze innerlijke kracht. Daarom vinden we veel Hara versterkende oefeningen terug tijdens de les. Bijvoorbeeld buikspieroefeningen. Maar ook energetische oefeningen en meditaties.

In onze samenleving ligt het accent meer op onze denkkracht en ons hoofd. Daarom zijn onze levens vaak uit balans. (Zelfs de hele samenleving.) Hierdoor ervaar je een aanhoudende stress en ontwikkelen zich klachten zoals ziektes, blessures, slaapstoornissen enzovoort.

Door iedere dag minstens tien minuten met je handen op de Hara stil te zitten en naar de handen te ademenen, maken we weer contact met ons midden, met ons Zelf. Het is een kleinigheidje wat we voor onszelf kunnen doen met een groots resultaat. Want als we weer in contact zijn met ons Zelf is onze omgeving een minder grote uitdaging. We kunnen het leven gemakkelijk aan.

Het bewegen vanuit de Hara helpt ons om soepeler en met minder inspanning te bewegen. We worden krachtiger van binnen uit en dat helpt ons weer blessures te vermijden.

Wil je meer weten over de Hara? De wetenschap heeft inmiddels ook ontdekt dat onze buik niet zomaar een paar organen omvat. Deze TEDx film, in het Engels helaas, verteld je daar meer over. Ben je nieuwsgierig naar Do-In Yoga? Boek dan een gratis proefles of een gratis intake voor een privé coachings programma. Dat kan hier.

Leave a comment

name*

email* (not published)

website