fbpx

Navigate / search

Los van de natuur

We komen voort uit de natuur en mede daarom is de natuur dé plek om je weer op te laden. Wij mensen vergeten dat graag. Omdat we de natuur als maakbaar beschouwen hebben we steden gebouwd waar we, min of meer, los van de natuur een eigen ritme en een natuur onafhankelijke levensstijl willen leven. Het komt ons alleen niet ten goede. Ook architecten weten dit en als er in Nederland gebouwd wordt de omgeving mee genomen in het architectonisch plan en voldoende groen ingepland. Door de natuur zou er minder criminaliteit zijn en mensen zouden meer sociaal verbonden zijn wijzen studies uit.

Toch dringt dit besef in persoonlijke levens te weinig door. Wij mensen worden opgevoed volgens normen en waarden die niet perse overeenkomen met natuurlijke wetmatigheden. Als we dan aan de verwachtingen willen blijven voldoen die ons zijn opgelegd gaan we ons van onze eigen natuur verwijderen. De gevolgen zijn enorm! Variërend van een disbalans in het leven tot en met ernstige welvaartsziektes waaronder ook Burn-out en depressie.

Maar ook aan maatschappelijk leed ligt een verwijdering van de natuur ten grondslag. Wij mensen hebben een matrix gecreëerd die de economie (oorspronkelijk betekend economie huishoudkunde) voorop stelt en niet de waarden die voor mensen (en andere dieren) op enig moment gelden zoals behoefte aan liefde, veiligheid, (echte) voeding, ontwikkeling e.a. En dit uit zich dan in slechtere zorg, massaal dierenleed, weer die welvaartsziektes, slecht onderwijs, vernietiging van de rest van de natuur waar we afhankelijk van zijn, klimaatverandering, oorlogen etc.

Ik had het tien jaar geleden niet gedacht. Zelf meende ik dat ik altijd in het bedrijfsleven als ondernemer zou blijven werken met mijn arbeidsmarktcommunicatie bureau. En hoe anders ziet mijn leven er nu uit. Mijn natuur riep mij en nu geef ik Do-In Yogales. Waarbij ik mensen tijdens hun wekelijkse les in contact breng met hun eigen natuur. Ik ben er trots op dat het zo gelopen is. Dat ik mijn financiële ‘zekerheden’ heb ingeruild voor een bestaan dat bij mijn natuur past. En ik hoop dat ik hiermee veel mensen kan inspireren.

Hoe zorg jij ervoor dat je dicht bij je eigen natuur blijft? Roept jouw natuur jou ook? En hoe geef jij er gehoor aan? Ik ben benieuwd naar je reactie. Deze kun je ook anoniem onder deze blog posten.

Voor mijn master Do-In Yoga heb ik een mini onderzoekje gedaan naar de gevolgen van Do-In Yoga op de balans in iemands leven. Daaruit blijkt dat, naast het beoefenen van Do-In Yoga, contact met de natuur van wezenlijker belang is voor een persoon om zich op te laden. Daarom ga ik deze twee verbinden. Do-In Yoga, een vorm van yoga die gebaseerd is op natuurwetten die simpel te bevatten zijn, ook voor de Westerse mens die losser staat van de natuur. En natuurervaringen in het bos en bij mij in de wei.

Benieuwd naar de ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

Leave a comment

name*

email* (not published)

website