fbpx

Navigate / search

Oefen je in eigenwijsheid

Geld verdienen en idealen hebben, gaat dat samen? Jazeker! Niet alleen ik, maar ook vele andere mensen die bij mij komen laten dat telkens weer zien. Voor veel mensen met idealen is het wel moeilijk om geld te vragen voor hun diensten. Jammer, want wat het allerbelangrijkste is als je je idealen wilt verwezenlijken is dat je goed voor jezelf zorgt. Als jouw basisbehoeften niet vervuld zijn, dan komt het met die idealen ook niet goed. Je blijft dan in het ‘tekort’ leven in plaats van vervulling. Dit veroorzaakt angst en door die angst maak je altijd beslissingen die niet met jouw waarden overeenkomen. Het gezegde, ‘verbeter de wereld begin bij jezelf’, heeft misschien nu voor jou een andere betekenis gekregen ;-).

eigenwijs loesje

Weet je, eigenlijk zijn het je gevoelens die je in de weg zitten bij het bepalen van je prijs. En het achterliggende gevoel dat ik steevast bij iedereen tegen kom is ‘Ik ben niet goed genoeg’. Het is een bijna onuitroeibaar gevoel dat in vele kleuren naar de oppervlakte van ons bewustzijn drijft. Diep ingeprent in ons systeem is het als een deel van onszelf geworden. Dat is alleen niet zo. Het is een aangeleerd iets, vanuit onze opvoeding meegekregen. Daar waar we altijd binnen een bepaalde norm moesten vallen waren we ‘niet goed’ bevonden als we erbuiten vielen. Net zoals de niet zo gave appeltjes op een fruitveiling.

Daarom heb ik een mooie oefening bedacht voor alle mensen die zich bewust zijn van deze valkuil:

  1. Maak een lijst van alle dingen waar jij je eigenwijsheid getoond hebt. Of ze nou goed of slecht hebben uitgepakt. Ik bedoel dus je eigen wijsheid. Die heeft iedereen. En een succesvolle ondernemer volgt die wijsheid en niet die van een ander.
  2. Als je die lijst hebt gemaakt geef je een 10 voor als je erg trots hierop was. En een 1 als je dat helemaal niet was. En alle schakeringen daartussen in cijfers en waardering.
  3. Dan kijk je nog eens terug en overleg je of je eigenwijze daad die hoog scoorde echt een hoge score van jou gekregen heeft, of een publiek applaus van je omgeving. En andersom… wat vond de omgeving van de eigenwijze daad die niet zo scoorde.

Ik hoop dat je weer wat geleerd hebt van jezelf en dat deze oefening bijdraagt aan je eigen wijsheid. En vooral ook in de waardering voor jezelf zodat je de juiste prijs voor je diensten en/of producten gaat vragen. Deze kunnen markt conform zijn of op een hele eigenwijze manier tot stand gekomen.

Voel je vrij om je ervaringen te delen.

 

Leave a comment

name*

email* (not published)

website