fbpx

Navigate / search

Oefening voor een beter contact met jezelf

Het is zo moeilijk om bij jezelf te blijven in een wereld vol met prikkels. Dat merk ik dagelijks bij mijzelf en ook aan de mensen die ik begeleid of Do-In Yogales geef. Alleen al de dingen waarvoor ik mijzelf verantwoordelijk voel kunnen mij opslokken. Daarnaast komen daar bijvoorbeeld de prikkels van de digitale snelweg bij, de prikkels in het verkeer en in contact met andere mensen.

Hoe zit dat eigenlijk voor jou? De meeste van mijn relaties wonen in een stedelijk gebied. Prikkels in steden zijn er des te meer en ze kunnen je verwijderen van wie je werkelijk bent. Al die zintuigelijke indrukken die je ontvangt in een stad willen door jouw hersenen verwerkt worden. En, vooral als je gevoelig bent voor zintuigelijke prikkels, kan daar weinig ruimte overblijven voor het verwerken van je innerlijke prikkels: De sensaties, emoties en andere boodschappen die uit je innerlijk komen en jou eigenlijk als kompas dienen in het leven.

De prikkels in mijn omgeving vallen wel mee. Ze zijn erg natuurlijk en ze verleiden mij hooguit om meer buiten te zijn. Geaard, en in contact met mijn eigen natuur. Ook heeft mij

voorkant flyer

n eigen Do-In Yoga beoefening en mijn meditaties mij geleerd hoe ik beter bij mijzelf blijf. Dat is fijn, want zo kan ik ook mijn omgeving meer bieden. Zelfs door af en toe ‘nee’ te zeggen tegen een verzoek.

Voor alle mensen die deze luxe niet hebben is er de volgende oefening. De oefening heeft als doel om contact te maken met je innerlijk. Als je hem dagelijks doet kun je na verloop van tijd in steeds meer situaties, ook uitdagende, dit contact oproepen. Je sluit je zo niet af voor prikkels. Dat is iets wat onmogelijk is want dan ben je des te meer met ze bezig. Denk maar eens niet aan die roze olifant 😉 Je blijft alleen gemakkelijker bij jezelf omdat je van jezelf leert hoe je je aandacht naar jezelf verlegt.

Doe de oefening in de ochtend meteen als je wakker wordt en nog in je bed ligt. je hoeft er niet veel tijd voor in te ruimen. Wellicht lig je altijd nog even te doezelen nadat de wekker is gegaan. Neem deze tijd voor deze oefening. Als het nog donker is in je kamer zijn er weinig prikkels van buitenaf. En je bent zelf nog in een ontvankelijke staat van je innerlijk weten, hogere zelf of welke naam jij er zelf aan wilt geven.

  • Realiseer je eerst hoe je jezelf voelt. Zonder hier een oordeel aan te koppelen. Je neemt gewoon de sensatie waar.
  • Draai dan jezelf op je rug en leg één hand op je hart en de andere op je hara, je onderbuik.
  • Blijf zo met gesloten ogen je adem volgen en verbind hiermee je twee handen. Die ene op je hara en die andere op je hart.
  • Voel wat er gebeurt in je lijf. Wellicht neem je subtiele energieën waar: een lichte druk op één plek, een warme stroom, een gevoel van welbehagen of van onrust etc. Blijf waarnemen zonder te oordelen.

Mijn eigen ervaring is

silence

dat er een balans ontstaat, een staat van rust en aanwezigheid in mijn lijf. Vanuit mijn geest ontvang ik heldere informatie. Dat is iets anders dan denken. Zodra ik ga denken verdwijn ik in mijn hoofd en dat is waar ik niet wil zijn. Door met je adem je hart en je hara te verbinden leg je het accent op de aanwezigheid in je lijf. Dat is de plek van waaruit jij jezelf kunt leiden. De plek waarin jij de jezelf terug vindt.

 

Leave a comment

name*

email* (not published)

website