fbpx

Navigate / search

Samenwerken aan een nieuwe welvarende economie

2013-10-26 13.38.10

Onlangs heb ik weer een inspirerende bijeenkomst gehad van Bron voor Leiders met als onderwerp de nieuwe economie. We hebben hierin onze kennis en ervaringen gedeeld met ons huidige ‘oude’ systeem en Heidi Leenaerts, de initiatiefneemster van het netwerk, heeft haar kennis en visie gedeeld op een mogelijke stap naar de nieuwe economie toe. De reden dat ik deelneem aan dit netwerk is dat ik een gezamenlijke visie en plan wil vormen over een nieuw geldsysteem. Een waaraan iedereen mee kan doen en dat echte welvaart creëert.

Want geld blijft ronddraaien in systemen die we met ons allen gebouwd hebben. Daar komt het niet op de werkvloer terecht maar wordt het gebruikt om deze systemen in stand te houden. Schrijnende situaties doen zich dan voor. Zoals een collega ZP-er die erachter komt dat als ze in het onderwijs op directieniveau haar werk doet gewoon betaald krijgt, maar als ze werk verricht daar waar het nodig is, bij de uitvoerenden van het onderwijssysteem, er geen budget beschikbaar is. Of in de zorg waar een kennis vertelt dat ze zich als ZP-er gevestigd heeft in de thuiszorg omdat haar zorginstelling ging ‘reorganiseren’. Echter na die reorganisatie loopt ze haar voormalige chef tegen het lijf waarvoor opnieuw werk gezocht wordt binnen de organisatie omdat er veel uitvoerenden ontslagen zijn heeft zij namelijk te weinig werk bij haar uren.

 

Het is niet zo dat er onwil van mensen aan ten grondslag ligt bij deze mistoestanden. Het is meer zo dat we met ons allen systemen hebben om bepaalde rechten, zoals zorg en onderwijs, te organiseren. De daarbij behorende regels staan verandering vaak in de weg. En zoals Einstein zegt kun je het probleem niet oplossen op hetzelfde niveau als het ontstaan is. Daarom is het nodig dat wij als mensen, vanuit ons integere Zelf de oplossingen aandragen. We zijn letterlijk de verandering die we in de wereld willen zien. Alleen dan kunnen we welvaart ervaren als we onszelf daar een rol in toebedelen. Net nu de schijnzekerheden buiten onszelf aan het afbrokkelen zijn is het moment daarvoor aangebroken.

 

Als ik kijk naar wat welvaart voor mij betekent dan denk ik aan een hechte samenleving waarin iedereen zijn rol kan nemen. Waar jong en oud met en van elkaar leren. De groene ruimtes staan hierin centraal. Natuur heeft de waardering die ze verdient. En we leren ook veel van en in de natuur. De economie is circulair ingericht zoals dat in levende systemen werkt. Dat zorgt voor andere invalshoeken op scholen en universiteiten. De creativiteit van kinderen wordt zo bewaard. Want we worden allemaal als een natuurlijk systeem geboren. Alleen wordt ons dat al jong afgeleerd te ervaren. Gezondheid heeft een andere invulling gekregen: de mogelijkheid om een volwaardig leven te leiden. Iets waar we zelf voor kunnen zorgen en al jong leren hoe. En voedsel speelt hierin ook een rol: We waarderen weer het pure dat van dichtbij komt en weten dat hierin de voedingsstoffen zitten die we echt nodig hebben.

 

Een ander economisch systeem buiten ons geldsysteem kan hierin een grote bijdrage leveren. Een systeem waarin we in kleinere gemeenschappen delen met elkaar zorgt ervoor dat we toch welvaart scheppende dingen kunnen doen die in het huidige systeem niet meer passen. Met Bron voor Leiders worden hier zelfs gevestigde bedrijven betrokken. Bedrijven die in natura hun diensten en goederen in kunnen zetten. Er zijn al een dertigtal geïnteresseerde bedrijven. Veelbelovend.

 

Het idee van een ander geldsysteem is overigens niet nieuw. En er zijn voor verschillende mensen verschillende oplossingen alleen al in Nederland. Zo zijn een groep mensen in Nijmegen bezig de Bataaf in te voeren en in Arnhem heet dat dan de Gelre. In Amsterdam heeft de Noppes zich al lang bewezen en in de 90iger jaren was ik al lid van een LETS-vereniging. Onlangs heeft TradeQoin het licht gezien als handelsnetwerk voor het MKB gebaseerd op een digitale munteenheid. En natuurlijk heb je BitcoinLitecoin. Bezoek voor meer inspiratie eens de website van STRO. Een organisatie die al jarenlange wereldwijde ervaring heeft met het opzetten van diverse community’s rondom ruilsystemen. En ervaar dan de enorme diversiteit aan dit soort systemen. Net zoals in de natuur 😉 Op hun eigen manier bieden ze een alternatief voor ons huidige economische systeem. Een alternatief waarmee we voor ons eigen begrip van welvaart zorgen.

 

Hoe ervaar jij welvaart? En zou jij daarin iets willen veranderen? Wat vind je eigenlijk van de hier aangedragen oplossingen? Misschien heb je wel een heel ander en beter idee en vind je dit teveel van hetzelfde. Deel het met ons.

Leave a comment

name*

email* (not published)

website