fbpx

Navigate / search

Food for Change: Veggie Ondernemers

LogoVeggieFair

Tijdens de Veggie Fair op 4 en 5 oktober j.l. heb ik een workshop mogen geven aan Veggie ondernemers; Mensen die hun businessplan rondom het vegetarisme of veganisme vorm geven. Allemaal changefactors want hun ‘Why’ is gebaseerd op het voorkomen van dierenleed, het verspreiden van kennis over een gezonde leefstijl, het beschermen van het milieu en of een oplossing bieden voor de wereld voedselproblematiek.

Weet je wat ik bedoel met de ‘Why’? Het waarom? Daarmee bedoel ik de drijfveren, de motieven achter het idee van je onderneming. Kijk ook eens naar het filmpje over de golden cirkel van Martin Simek. Het hele leuke aan de workshop was dat ik verschillende horeca ondernemers in de groep had met heel verschillende motieven. Dat illustreert hoe belangrijk het is om vanuit je motieven te communiceren. Het is bepalend voor je doelgroep en ook voor de uiteindelijke bijdrage die je levert als je je Business Model Canvas gaat invullen.

 

Voorbeelden van de motieven die langs zijn gekomen:
Twee horecaondernemers: Het ene stel ondernemers had als motief: Voorkomen van dierenleed en het random verkrijgbaar maken van vegan food op festivals. Het andere stel wilde graag de kennis rondom een gezonde plantaardige levensstijl verspreiden in hun omgeving en met name ook onder andere horecaondernemers.
Verder kunnen we een geheel vegan en ecologisch warenhuis verwachten, want het is niet altijd gemakkelijk om je huis veganistisch in te richten. Er zijn ideeën om veganistisch gebak te produceren en te verspreiden onder horecaondernemers zodat ook vegan’s een lekker stukje appeltaart bij de koffie kunnen bestellen. En er zijn diverse voedingsdeskundigen met een specifieke doelgroep: Ouders waarvan hun kind vertelt vegetarisch of zelfs vegan te willen eten. Of vrouwen met hun specifieke uitdagingen.

 

Het viel mij op hoe specifiek de ondernemers hun motieven kunnen omschrijven. Daarin ontdekte ik hoe gemakkelijk dat is als je een ideaal voor ogen hebt of een ervaringsdeskundige bent. Het is de drijvende motor achter je bedrijf. Wat zijn jouw motieven voor je bijdrage aan de wereld? Waarop zijn deze gebaseerd? Welk ideaalbeeld heb jij dan voor ogen?

Leave a comment

name*

email* (not published)

website