fbpx

Navigate / search

Vrolijker met meer natuur

In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft KPMG onderzoek gedaan naar het economische effect van meer groen in onze steden. Als in de Nederlandse steden 10% meer groen aanwezig zou zijn, kan er jaarlijks 95 miljoen bespaard worden op ziektekosten voor depressies en angststoornissen. Volgens de social director duurzaamheid KPMG, Jerwin Tholen, verbaasde hij zich dat er zo weinig onderzoek gedaan is naar dit effect.

 

Het kan natuurlijk ook een geruststelling zijn. Want eigenlijk weet ieder mens diep in zijn ziel dat de natuur de bron is van diens bestaan. Dat we hier onze rust kunnen vinden, tot onszelf kunnen komen. Het is een soort oer weten. Een natuurlijke verbondenheid. Tenslotte behoren wij tot de natuur, zijn wij diezelfde natuur. Alleen zijn we zo ver van onszelf en de natuur af komen te staan, dat we dit opnieuw mentaal willen beredeneren. We willen het berekenen tot cijfers. Economische voordelen gaan weer voorop als het om het groter belang gaat.

 

Toch, aan de andere kant juich ik de uitslag toe van dit KPMG-onderzoek. Er komt vast ooit een onderzoek naar de benefits van het werken vanuit je eigen natuur. Wat het onze werkgevers aan ziektekosten kan besparen en hoe dit onze productiviteit verhoogt. Hoe er meer en meer mensen hun bijdragen aan de samenleving kunnen geven zodat belangrijk werk niet door vrijwilligers gedaan hoeft te worden. Hoe dit de samenleving verduurzaamd en mensen gezonder en gelukkiger laat zijn.

 

O jee…, nu loop ik te dagdromen. Misschien is het ‘wishfull thinking’, maar met elkaar moeten we toch een verandering kunnen realiseren?  Als u een mooi idee heeft over hoe we beter vanuit onze eigen natuur kunnen leven, nodig ik u graag uit hier een reactie achter te laten of door te sturen naar info@carolineligtenberg.eu. Dan wordt ‘dagdromen’, straks misschien wel ‘hallo werkelijkheid’.

 

Caroline

Leave a comment

name*

email* (not published)

website