fbpx

Navigate / search

Yoga en dementie

‘Nee, dat kan ik niet.’ Is de eerste reactie van de mevrouw in het verzorgingstehuis die gevraagd wordt om deel te nemen aan de yoga les. Maar een yoga les is er voor om yoga te leren en omdat we ook niet naar de kapper gaan wanneer ons haar al goed zit gaat mevrouw toch mee.

ouderen

Na de les komt ze me persoonlijk bedanken. Haar ogen glimmen en ze vond het o zo fijn. Ze voelt zich rustig nu en ontspannen. Zo gaat het heel vaak in het verzorgingstehuis waar ik yoga geef. Mijn yogini’s en yogi’s weten vaak niet meer dat ze vorige week mee gedaan hebben aan de yoga les. Even over de drempel heen ervaren ze de les als fijn en ontspannend. De rustige bewegingen die ook nog eens de snelst verzwakkende delen van ons ouder wordende lichaam versterken doet de mensen goed. Temeer door de meditatieve aard van de oefeningen.

Magisch vind ik het om te zien dat, waar aanvankelijk, de aanwijzingen voor de oefeningen moeilijk op te volgen zijn, het lichaam na een paar keer yoga doen de bewegingen vanzelf opvolgt. Het lichaam herinnert zich duidelijk meer dan het hoofd. Daarnaast ervaren de deelnemers meer rust en kunnen zelfs mensen die niet met de gym mee kunnen komen de yoga les volgen omdat de oefeningen op een stoel plaats vinden.

Meer informatie over yoga en Alzheimer vind je hier.

Voor meer informatie over stoelyoga neemt u met mij contact op.

Leave a comment

name*

email* (not published)

website